De verbinding tussen de tong en mondbodem
Tongriem
Als kindertandartsen zien wij regelmatig baby’s die belemmering ondervinden door problemen met de tongriem. Denk hierbij o.a. aan problemen met de voeding. De tongriem verbindt de tong met de mondbodem, wanneer dit te kort is kan het zijn dat uw baby mogelijk onvoldoende ver kan reiken met de tong waardoor het drinken wordt bemoeilijkt. Pijn bij de moeder, onvoldoende melkproductie, of niet goed de borst kunnen leegdrinken zijn voorbeelden van klachten die kunnen ontstaan.
Om deze klachten te verhelpen staan we bij TandInZicht voor u klaar met een gespecialiseerd tongriemteam. In ons team werken kindertandartsen en lactatiekundige om samen de invloed van de tongriem te beoordelen en zo nodig de tongriem te klieven.
Mocht u dit probleem herkennen bent u van harte welkom bij ons in de praktijk. Wij helpen in principe baby’s tot en met 17 weken oud. U dient verwezen te worden door bijvoorbeeld uw verloskundige, lactatiekundige IBCLC, jeugdarts, osteopaat of prelogopedist. De verwijzer kan uw baby inschrijven op onze website.
Wanneer wij uw gegevens hebben ontvangen zullen wij contact met u opnemen voor het maken van een intake afspraak.

Onze werkwijze
Intake
Na aanmelding zal een intake worden ingepland. Deze afspraak zal ongeveer 60 minuten duren. Bij deze afspraak kunnen u en uw partner aanwezig zijn, gelieve broertjes en/of zusjes thuis te laten.
We zullen starten het observeren van een kort voedingsmoment daarna gaan we verder met een mondonderzoek en het bespreken van de problematiek. Indien blijkt dat een behandeling van de tongriem zinvol kan zijn zullen wij deze behandeling direct uitvoeren.
Goed om te weten, indien uw kind koorts heeft, ziek is of spruw heeft kan de behandeling niet doorgaan. Vaccinaties in de dagen voor of na de behandeling worden afgeraden.
De behandeling
Voor de behandeling mag u zelf plaatsnemen in de tandartsstoel en uw kindje wordt op het bovenlichaam gelegd. U kunt zo zelf meehelpen door uw kindje geruststellend toe te spreken en de handjes vast te houden.
Om de tongriem te behandelen zullen wij een elektrotoom (chirurgisch instrument) gebruiken en zullen we het gevoelloos maken met een zeer koud watje.
Na de behandeling van de tongriem zal de lactatiekundige met u naar een andere ruimte gaan waar u de tijd heeft en ondersteuning krijgt om uw kind te troosten en kort te voeden. Indien u uw kindje niet zult aanleggen vragen wij u hiervoor afgekolfde melk of flesvoeding op drinktemperatuur mee te nemen in een fles.
Verder zullen de nazorgoefeningen voor thuis met u worden doorgenomen. U krijgt na de behandeling een brief mee naar huis met alle informatie over de nazorgoefeningen.
Nazorg
Om te zorgen dat de behandeling tot het gewenste resultaat leidt is goede opvolging van de behandeling essentieel. Deze bestaat uit nazorgoefeningen die u thuis met uw baby uitvoert.
Tijdens het nazorgtraject wordt u begeleid door de lactatiekundige. Deze ziet u en uw kind (binnen) een week na de behandeling graag terug en zal dan beoordelen hoe het gaat. Er wordt dan gekeken naar de wondgenezing en de tongfunctie en u krijgt advies over hoe lang de nazorg nodig is en welke oefeningen aanvullend kunnen zijn. Dit is per baby verschillend. Nazorg kan tussen de 2-6 weken nodig zijn.
Daarnaast is op de juiste wijze aanleggen of aanbieden van de fles van belang. Je kindje zal moeten wennen aan de tong die meer en anders kan bewegen. Wij raden u dan ook aan hiervoor contact op te nemen met uw behandelende lactatiekundige of preverbaal-logopedist.
Kosten
De kosten zullen worden vergoed indien u een Nederlandse basisverzekering heeft. Hiervoor geldt geen eigen risico.